Om Restaurang Himalaya

 

Namnet Himalaya kommer från de många snöklädda berg norr om Nepal. Nepal är land med multikulturell befolkning som har olika traditionella maträtter och exotiska kryddor. Nu har ni chansen att få uppleva de exotiska maträtterna i den första nepalesiska restaurangen i Sverige. Våra matkoncept baserat på traditionell nepalesisk, asiatisk (sydasiatisk) smak Ett land med exotisk kultur och exotisk mat. Även om Nepal som land är isolerat så har man ändå lyckats hålla sitt kök varierat och spännande. Maten är enkel men smakrik och man använder en unik blandning av kryddor och smaksättare, som timur, vilket är en släkting till szechuanpeppar. Jimbu är himalayanska ört, man använder också mycket senapsolja, ghi, (skirat smör) och ibland också yaksmör. Vidare använder man t.ex. vitlök, ingefära, kummin, koriander, svartpeppar, chili och lök.

Ris är stapelvaran i landet och till det äter man t.ex. kryddade grönsaker och chapatis. Kött som get, fläsk, kyckling och buffel är populärt men nötkött som förut var förbjudet är fortfarande opopulärt. Pga. det hårda klimatet i bergsområdet, så använder man olika metoder för att konservera mat, sukuti är torkat kött och gundruk är syrade grönsaker.Lokala specialiteter är t.ex. Dal-Bhat-Tarkari, som är typiskt mångrätts tallrik med ris, linser mm. Momo är fyllda degknyten som friteras eller ångas och thukba är en tjock smakfylld soppa.Nationaldrycken är chiya, vilket är té med mjölk, socker och kryddor (ibland också saltat med yaksmör). Chang är öl gjord av syrad majs, råg eller hirs. Arak är sprit gjord av potatis och raksi är vete eller risbrännvin. Lokal tillverkning av öl, rom, vodka, whisky och gin finns också.

KULINARISK OCH KULTURELL BAKGRUND

Familjen Himalaya har livslånga erfarenhet på matlaganing och rört om grytorna i många år i olika matkoncept och mat kultur vill alltid erbjuda sina kunder det bästa från hjärtat. Himalaya trakten i Nepal växer en hel del kryddväxter, baljväxter och grönsaker därför är vi uppvuxen i sådant matkultur och bakgrund

HÄLSOVÄNLIG MAT & SPECIAL KOST

Vi serverar många vegetariska rätter och veganmat samt fisk, fågel och kötträtter. Vi använder färska råvaror med bästa kvalitet för att få fram ett bra resultat. Vi erbjuder även mat som special kost t.ex. laktosfritt, glutenfritt och mat för allergiker.

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Vi har fullständiga rättigheter för alkoholservering, bl.a. Gurkha Beer är egen import och serverar vi en hel del vin sorter i kombination med våra maträtter.