Göteborgs- Posten ꟷ Himalaya ★★★★☆Restaurang Himalaya ligger på en undangömd bakgata i närheten av Kronhusbodarna. Lunchtid kan här vara riktigt mycket folk, men en vardagkväll är det gott om plats. Bara två sällskap till har hittat hit.

miljö: anonym

Lokalen är inte särskilt exotisk. Ljusgula väggar med röda halvpaneler. Beige klinkergolv. Några kristallkronor i taket. Om det inte hade varit för de (ganska små) bilderna av Himalayas berg och den nepalesiska flaggan utanför så hade det kunnat vara vilken sorts restaurang som helst här.

Toaletten är pytteliten. Rullstol är inte att tänka på.

mat: hög nivå

Maten är verkligen en höjdare här. Det nepalesiska köket påminner om det indiska, vad som är typiskt nepalesiskt är inte så lätt att sätta fingret på. Men det handlar om kryddblandningar och mycket grönsaker. Menyn är lång och varierad och innehåller till exempel grillat, currysåser och en sorts fyllda degknyten, momo.

Många rätter är vegetariska men här finns också kyckling, lamm och lax. Bland annat. Degknyten låter spännande men har lite längre tillagningstid så vi gör det enkelt för oss och beställer två av de kombinerade tallrikarna: En Himali Thali och en Newari Thali, det vill säga fyra smårätter med kyckling, lamm, grönsaker och linser serverade med ris, chutney, nanbröd och raita. Gott, välkryddat och rikligt.

Två efterrätter finns att välja på: glass eller friterade ostbollar med konjak. Efter våra stora varmrätter är bara glassen ett alternativ och vi får var sin skål med hemlagad vaniljglass med mango respektive hallonsås. Mangon är godast, hallonsåsen är aningen för söt. Och glassen är stenhård, men delikat.

pris: låg nivå

Varmrätterna ligger mellan 99 och 159 kronor. Det finns en fast meny med tre rätter för 249 och fem kombinationstallrikar som de vi provade för 199 kronor. Ett glas vin kostar 45 kronor, en svensk öl 49 kronor och en nepalesisk Ghurka-öl på 60 cl går på 69 kronor.

Vatten till maten kostar fem kronor per person, men man får en stor karaff med citronskivor i.

service: vänlig och lågmäld

Maten serveras av mild servitris i traditionella (?) kläder och tofflor. Stearinljuset tänds så fort vi satt oss. Vatten kommer på bordet med en gång i stor karaff med citronskivor i. Vi blir tillfrågade om vi vill ha mer ris innan vi hunnit tänka tanken. Och maten kommer raskt på bordet och de tomma tallrikarna försvinner utan någon längre väntetid.

det lilla extra: Tunna frasiga papadum med dipsås landar strax efter att vi beställt maten. Trevligt och gott. Hit går vi gärna igen, det finns mer att utforska på menyn.

Translate